STANOJEVIĆ
Protetika?

Protetika zuba je namijenjena osobama koje imaju blago do teže oštećenje zuba ili kojima nedostaje jedan zub ili više njih. Radi se iz estetskih i funkcionalnih razloga.

Protetsko nadoknađivanje izgubljenih zuba poboljšava funkcionalnost i vraća estetiku osmijeha koja je neizbježna za cjelokupan izgled lica. Najmodernijim protetskim rješenjima koje nudi naša ordinacija, danas je moguće savršeno zamijeniti prirodne zube i gotovo je nemoguće pronaći razliku između prirodnog i umjetnog zuba.

Protetika nudi mobilna i fiksna rješenja, te mnoštvo njihovih kombinacija.

Obzirom na stanje i broj izgubljenih zuba, zube zamjenjujemo krunicama, mostovima- fiksnim , mobilnim, kombinovanim protezama, a implantologija je postala dio svakodnevnice tako da je moramo uvrstiti u jednu od najčešćih terapija koje radimo u domenu protetike i oralne hirurgije.

Protetika zuba u obliku zubnih krunica namijenjena je pacijentima koji su izgubili zub, a može se postavljati i na implantate kao zamjena za prirodni zub. Krunice su namijenjene i pacijentima koji imaju teško oštećene prirodne zube zbog dentalne traume kako bi učvrstile zub i vratile estetski izgled. Kod pacijenata kojima su zubi potamnili, zubne krunice se stavljaju iz estetskih razloga. Ovisno o materijalu mogu biti od keramike, metal-keramike ili cirkona.

Zubni mostovi se postavljaju kod kandidata koji su izgubili jedan ili više zuba. Čine ga dvije ili više međusobno povezane krunice koje se postavljaju na prirodne zube ili zubne implante.

Zubne proteze namijenjene su pacijentima sa većim gubitkom zuba, a često se izrađuju kako bi zamijenile sve zube. Ovisno o pacijentovim potrebama radi se totalna proteza-kod popunjavanja cijele vilice i djelomična proteza-kod saniranja nekoliko zuba.

Obične proteze, kao mobilna protetika zuba, danas se rjeđe rade zbog funkcionalnih izazova poput ispadanja proteze, žuljanja proteze, itd. Danas se proteze mogu fiksirati u svom reduciranom obliku na implante kao polufiksno rješenje, što znači da, dok su u ustima, fiksirane su na implante te imaju mogućnost skidanja radi održavanja oralne higijene. Fiksna rješenja na implantima u obliku hibridnih mostova ALL-ON-4 ili ALL-ON-6 su trajno fiksna rješenja koja u potpunosti oponašaju prirodne zube bez obzira na kompleksnost bezubosti.

Tok terapije protetike zuba započinje detaljnom analizom, kliničkim pregledom, rendgentskim snimanjem, fotografiranjem pacijenata, nakon čega se pristupa lokalnoj anesteziji i brušenju zuba. Na kraju se izrađuju ili skeniraju otisci i izrađuje se privremeni protetski rad tako da pacijenti kroz svo razdoblje terapije mogu normalno funkcionisati u svakodnevnim obavezama te lijepo izgledati. Prije samog završetka rada i završnog cementiranja potrebna su dva dolaska u kojima se rade proba konstrukcije budućeg rada i proba keramike pri čemu, zajedno s pacijentima, gledamo estetiku i funkciju te odlučujemo treba li napraviti izmjene u estetskom ili funkcionalnom smislu. Tek kada je pacijent zadovoljan, izrađena protetika ide na završnu glazuru u zubotehnički laboratorij i vraća se u ordinaciju na trajno cementiranje.

Stomatološka ordinacija “Stanojevic”

https://www.ordinacija-stanojevic.com/wp-content/uploads/2023/07/log41.fw_sss.png

“Sa vama od 2006 godine”

Ordinacija je počela sa radom septembra 2006. godine

Naše Nagrade
https://www.ordinacija-stanojevic.com/wp-content/uploads/2023/07/footer-awards.png
Pratite nas

Društvena mreže “Stanojević”

Copyright 2022 by DMD. All rights reserved.

Copyright 2022 by DMD. All rights reserved.