Digitalna radiografija

Rendgenski snimci predstavljaju nezamenljivu dijagnostičku podršku u stomatologiji. Razvoj tehnologije omogućio je digitalizaciju ove tehnike, unapređujući je u skladu sa zahtevima savremene stomatološke dijagnostike.

Klinički izveštaji i brojna istraživanja ukazuju na značajne prednosti kako intraoralne, tako i ekstraoralne digitalne radiografije. Glavne prednosti obuhvataju smanjenje zračenja (ako se sprovode propisani principi, o čemu mi veoma vodimo računa), značajna ušteda vremena, jednostavno čuvanje i organizacija i mogućnost poboljšanja snimaka. Digitalna tehnologija omogućava mnogo više od pukog poboljšanja efikasnosti – ona menja stomatološku praksu, otkrivajući na snimcima detalje i mesta koji ranijim metodama nisu bili vidljivi na filmu.

Tehnike snimanja

Posvećeni stalnom usavršavanju usluga koje pružamo svojim pacijentima, primenjujemo najnovija tehnološka dostignuća i maksimalno koristimo mogućnosti uređaja koje posedujemo. To nam omogućava da ponudimo širok dijapazon dijagnostičkih usluga, kako svojim pacijentima, tako i brojnim kolegama, sa čijim stomatološkim ordinacijama sarađujemo na pitanjima dijagnostike.

Uređaji koje koristimo

Kvalitet aparata za digitalnu radiografiju, uz obučenost rukovaoca, neophodan je za dobijanje pouzdanih snimaka. Mi koristimo dva uređaja renomiranih proizvođača, koji su se pokazali kao moćno dijagnostičko sredstvo u pravim rukama.

Svim pacijentima obezbeđena je zaštita od zračenja X zracima, u skladu sa važećim regulativama.

 

Dodatne usluge

Mogućnosti uređaja koje koristimo prevazilaze svakodnevne dijagnostičke potrebe. Određene specifične osobine i tehnologije pružaju nam dodatni uvid i detaljne informacije, olakšavajući rad i proširuju dijapazon usluga, kao i njihov kvalitet.

Digitalni format snimka je lakši za skladištenje i praktičan za čuvanje. Nove tehnologije omogućile su nam da oformimo trajnu bazu podataka za svakog pacijenta, sa uvek dostupnim podacima.

Snimci se mogu poslati e-mailom, narezati na disk ili odšampati na foliji.

Snimak se može prikazati u negativu, jer se tako lakše mogu uočiti određene strukture. Ovo se posebno preporučuje kada su u pitanju strukture neophodne za precizan pregled endodontskih tretmana.

Usluge u okviru RTG dijagnostike

Retroalveolarni RTG snimci

Retroalveolarni snimak zuba je nešto što se često zahtjeva u toku liječenja zuba a često je i obavezno. Snimanje se vrši da bi se utvrdio klinički slučaj i napravio plan liječenja. To je vrsta radiografije koja pruža precizne informacije ali na ograničenim područjima u usnoj duplji.

Retroalveolarni snimci se dobijaju korišćenjem senzora koji se aplicira u usta pacijenta. Položaj i veličina senzora zavisi o indikaciji.

Retroalveolarni snimak daje nam uvid u stanje 1-3 zuba. Zbog minimalnog zračenja često se koristi u stomatologiji za dijagnostiku različitih poremećaja i bolesti zuba.

Mali snimak zuba prikazuje detalje željenog zuba, kao i kosti i struktura koje taj zub okružuju.

Zbog svoje preciznosti najčešće služi za:

 • detekciju karijesa posebno na bočnim – kontaktnim površinama zuba
 • procjenu prisutnih plombi
 • utvrđivanje izgleda korijena zuba i kanalnog sistema korijena
 • odnosa zuba prema susjednim strukturama.

OPT snimak

 • Ortopantomogram (OPT ili ortopan) je snimak zuba na kojem se vide gornja i donja vilica u celosti, sa okolnim koštanim strukturama. Ovo je dvodimenzionalni prikaz celog viličnog aparata. Može biti izrađen na filmu ili u digitalnoj fromi na CD-u. Ovaj snimak služi za procenu generalnog stanja zdravlja usne duplje pacijenta, ali nije dovoljno precizan kada je reč o proceni stanja svakog pojedinačnog zuba. Na ortopanu možemo posmatrati:
 • – položaj izniklih i neizniklih zuba u vilici,
 • – kost u okolini zuba, prisustvo patogenih lezija ili parodontalnih džepova,
 • – zdravlje kosti, prisustvo patogenih promena u vilici,
 • – blizinu sinusa gornjim zubima, patogene promene u sinusima,
 • – procenu stanja kosti nakon neke stomatološke intervencije (vađenja zuba, ugradnje implanta),
 • – utvrđivanje prisustva žarišta (lokalnog problema) u usnoj duplji kod pacijenata koji se pripremaju za neku operaciju, zračenje ili hemioterapiju.

 

 

Snimanje zuba u trudnoći?

Našem stomatološkom timu ukažite na činjenicu da ste u drugom stanju. U tom slučaju neće se raditi rendgensko snimanje zuba, posebno ne tokom prva tri mjeseca trudnoće.

  Prosjecna doza

(za odrasle)

Odgovara prirodnom zračenju za : Broj snimaka u godini dana
CT stomaka i kralice 10 mSv 3 god. 0,3
Mali snimak zuba

digitalni

0,005 mSv 1 dan 620
Mali snimak zuba

klasični

0,0095 mSv 1 dan 326
OPT snimak zuba i obje vilice

digitalni

0,019 mSv 4 dana 163
https://www.ordinacija-stanojevic.com/wp-content/uploads/2021/06/log41.fw_.png

Ordinacija je počela sa radom septembra 2006. godine

Naše Nagrade
https://www.ordinacija-stanojevic.com/wp-content/uploads/2020/01/footer-awards.png
Pratite nas

Posjetite “Stanojevic” na ovim društvenim mrezama.

Copyright 2022 by DMD. All rights reserved.

Copyright 2021 by DMD. All rights reserved.