Vaskularna hirurgija

Proširene vene na nogama jedan su od najčešćih medicinskih problema odrasle, naročito ženske populacije. Smatra se da gotovo 40% ženske populacije, dobi iznad 30 godina, ima u većoj ili manjoj mjeri izraženo proširenje vena na nogama. Prvi sačuvani opisi varikoznih vena datiraju iz antičke Grčke. Od tada do danas, razvoj medicine doveo je do spoznaja o razlozima nastanka proširenih vena i mogućnostima njihova liječenja.

Proširene vene nogu nisu samo estetski problem. Tegobe koje one mogu prouzrokovati uključuju  oticanje nogu, bolove u nogama, upale vena, krvarenje iz varikoziteta, a dugotrajno neliječene proširene vene mogu dovesti do promjena kože i potkožnog tkiva, najčešće potkoljenica. Tako može doći do smećkaste pigmentacije kože, stanjenja kože i  stvaranja ulkusa koji teško zarastaju i skloni su recidiviranju. Sve navedene moguće komplikacije razlog su da se proširene vene što prije počnu liječiti, tim više što je i pozitivan estetski efekt liječenja. Treba napomenuti da subjektivne tegobe koje uzrokuju varikozne vene ne moraju biti proporcionalne kliničkom nalazu.

Da bi liječenje proširenih vena bilo uspješno potreban je detaljan klinički pregled pacijenta koji uključuje ne samo pregled vena na nogama već kompletan vaskularni (arterijski i venski) status. Nadalje, mora se voditi računa i o eventualnim drugim zdravstvenim problemima koje pacijent ima. Primjera radi, bolesnik koji pored proširenih vena ima i arterijsku insuficijenciju nogu zahtijeva drugačiji algoritam liječenja od osoba koje imaju urednu arterijsku cirkulaciju na nogama.

Uzimanje detaljne anamneze i klinički pregled prvi je korak na putu do adekvatnog liječenja. Daljnji korak je detaljan doppler vena nogu kojim se može utvrditi koje su promjene na venskom sistemu u podlozi proširenja vena. Tek nakon takve obrade može se donijeti plan liječenja.

Najčešće rađeni zahvati u domenu vaskularne hirurgije su:

  • Sklerozacija kapilara
  • Sklerozacija vena pjenom pod kontrolom ultrazvuka (Ultrasound Guided Foam Sclerotherapy – UGFS)
  • Radiofrekventna ablacija vena (bipolar Radiofrequency-Induced Thermotherapy – RFITT)
  • „Klasična“ operacija vena (stripping i (mikro)flebektomija).
  • Lasersko liječenje

Sklerozacija kapilara i sklerozacija vena pjenom su bezbolni zahvati za koje nije potrebna anestezija.

Radiofrekventna ablacija vena i klasična operacija vena izvode se u lokalnoj (tumescentnoj) anesteziji, tako da i nakon najsloženijih zahvata pacijent može odmah ustati i hodati.

http://www.ordinacija-stanojevic.com/wp-content/uploads/2021/06/log41.fw_.png

Ordinacija je počela sa radom septembra 2006. godine

Naše Nagrade
http://www.ordinacija-stanojevic.com/wp-content/uploads/2020/01/footer-awards.png
Pratite nas

Posjetite “Stanojevic” na ovim društvenim mrezama.

Copyright 2022 by DMD. All rights reserved.

Copyright 2021 by DMD. All rights reserved.